Γερμανία: Πακέτο στήριξης -κρατικής ενίσχυσης 300b€ με την επίκληση αρχαίας εξαιρετικής ρύθμισης (Άρθρο 107 ΣΛΕΕ)

Ο απερχόμενος Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε ότι το πακέτο των 200 δισ. ευρώ, που ανακοινώθηκε από τη Γερμανία, υπονομεύει την ενότητα της ΕΕ

«Αντιμέτωποι με τις κοινές απειλές της εποχής μας, δεν μπορούμε να χωριστούμε ανάλογα με τα περιθώρια στους προϋπολογισμούς μας», είπε.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ και ο Ιρλανδός ομόλογός του και πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, συμφώνησαν με τον Ντράγκι για μια πιο συντονισμένη απάντηση.

Να προσθέσουμε και τη δική μας φωνή σε μακροσκελή ανάλυση και τεκμηρίωση μιας απαράδεκτης διάκρισης που επιβάλλει η Γερμανία εδώ και 10ετίες, χωρίς να σημειώνεται δυστυχώς οποιαδήποτε αντίδραση ! (Συνδεθείτε εδώ με την ανάλυση)

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, επέμεινε ότι το πακέτο είναι ανάλογο του μεγέθους και της ευαισθησίας της γερμανικής οικονομίας στην κρίση.  Το σχέδιο των 200 δις. ευρώ, μεγάλο μέρος του οποίου θα χρηματοδοτηθεί με χρέος, αντιστοιχεί στο 5,6% της οικονομικής παραγωγής της χώρας το 2021. Αν και ο Λίντνερ έχει πει ότι το πακέτο θα αφορά μία διετία, έρχεται να προστεθεί στα 100 δις. ευρώ στήριξης που έχουν ήδη διατεθεί από το Βερολίνο.

Με τα δύο αυτά πακέτα, οι γερμανικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα μπορούσαν να λάβουν το 8,4% του ΑΕΠ σε ενεργειακές επιδοτήσεις, αν και μπορεί να υπάρχει κάποια αλληλεπικάλυψη.

Συνολικά, το ποσό των 300 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι υπερδιπλάσιο της οικονομικής στήριξης που παρείχαν η Ιταλία και η Γαλλία μαζί, οι μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής μετά τη Γερμανία.

Σε όρους ΑΕΠ, το πακέτο είναι τουλάχιστον τριπλάσιο από τη στήριξη που προσφέρουν οι περισσότερες άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Εύλογα ερωτήματα για κρατική ενίσχυση

Ο Αντόνιο Φάτας, καθηγητής Οικονομικών στο INSEAD, δήλωσε ότι το μέγεθος του πακέτου «εγείρει εύλογα ερωτήματα σχετικά με το αν αυτό συνιστά κρατική ενίσχυση των γερμανικών επιχειρήσεων».