Η Γερμανία ζητεί την ριζική τροποποίηση του καθεστώτος των κρατικών ενισχύσεων από το οποίο έχει αυτοεξαιρεθεί εδώ και 10ετίες !

Περίσσεψε η θρασύτητα !

Αφού δεν υπήρξε τελικά συνέχεια μετά από την προ μηνών προκλητική συμπεριφορά της Γερμανίας να προχωρήσει σε εκτεταμένες κρατικές ενισχύσεις που προκάλεσαν αρχικά την αντίδραση επιφανών αξιωματούχων χωρών της ΕΕ, η Γερμανία ξαναχτυπά.

Δυστυχώς κανένα δημοσιογραφικό μέσο προχωρά σε ανάλυση αυτής της συμπεριφοράς, αν και το υλικό που υπάρχει είναι πλούσιο, αλλά και η αισχρή ρίζα -θεμελίωση της διακριτικής μεταχείρισης της Γερμανίας είναι γνωστή.

Η επίκληση της αρχαίας εξαιρετικής ρύθμισης (Άρθρο 107 ΣΛΕΕ), την οποία χωρίς αισχύνεται η Γερμανία, παρά τη μεταβατικότητά της επιμένει να χρησιμοποιεί.

Έτσι, ήδη βλέπει σήμερα 16.1.2023 στο φως της δημοσιότητας Euroactiv η νέα πρόκληση αυτού του κράτους -αριστοκράτη.

Τώρα φαίνεται, μόλις, ότι αρχίζει να γίνεται αντιληπτή η προσπάθεια της Γερμανίας ν’ αποκτήσει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, μη ορωδώντας προ ουδενός. Δεν της άρκεσε, ότι η άφρων πολιτική της (συμφωνίες με Ρωσία, επιβολή μνημονίων, υπονόμευση της Ελλάδας κλπ) έχει σύρει την Ευρώπη σήμερα σε έριδες, διαφωνίες, οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση, αλλά συνεχίζει, αδιαφορώντας για τα ερείπια που έχει αφήσει να ενδιαφέρεται μόνο για το “σαρκίον” της. Και δυστυχώς, οι υπόλοιπες χώρες -ραγιάδες την ανέχονται.

Τρομαγμένη από τις σκέψεις της ΕΕ (υποχείριό της) ν’ αναζητήσει τρόπους για την αντιμετώπιση του βαρύτατου αμερικανικού νόμου περί μείωσης του πληθωρισμού ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, ο οποίος έχει εγείρει ανησυχίες ότι οι βιομηχανίες της ΕΕ θα μπορούσαν να μετεγκατασταθούν στις ΗΠΑ προκειμένου να επωφεληθούν από το καθεστώς επιδοτήσεων, εμφανίζεται ιδιαίτερα πρόθυμη να χαλαρώσει τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, οι οποίοι σήμερα -με εξαίρεση την προνομιούχο Γερμανία που είναι στο απυρόβλητο με την μονιμότερη του προσωρινού ρύθμιση του Α107 της Συνθήκης – διασφαλίζουν τον θεμιτό ανταγωνισμό μεταξύ των κρατών μελών εντός της Ένωσης, ώστε να ταιριάζουν με τις ΗΠΑ. ! 

Το πλαίσιο των κρατικών ενισχύσεων «πρέπει επειγόντως να μεταρρυθμιστεί και να επικαιροποιηθεί», αναφέρεται σε έγγραφο στρατηγικής του κυβερνώντος SPD από την περασμένη εβδομάδα. ….(Περισσότερα στο Άρθρο του Euroactiv)