«Γιατί να λέμε βίαια τα νερά ενός ποταμού και όχι τις όχθες που τα περιορίζουν»;
(Μπέρτολτ Μπρεχτ).
«Δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα χρησιμοποιώντας τον ίδιο τρόπο σκέψης με αυτόν που είχαμε όταν τα δημιουργήσαμε».
Άλμπερτ Αϊνστάϊν
Θλιβεροί πολίτες μιας θλιβερής χώρας μιας γερασμένης ηπείρου
Οι πολίτες της χώρας μας βιώνουν μια απίστευτη εμπειρία σεξουαλικής βίας σε βάρος παιδιού.
Είναι άλλο ένα αποτέλεσμα,
- της αναλγησίας και των σκοτεινών συμφερόντων των δανειστών της,
- των μνημονίων,
- της τραγικής διαχείρισης της πανδημίας του κορωνοϊού,
- της ενεργειακής, της επισιτιστικής και της γεωπολιτικής κρίσης, που προκάλεσαν άφρονες ηγέτες της γερασμένης ηπείρου μας,
- της φιλελεύθερης λαίλαπας που σκεπάζει τη χώρα
- έκφραση κι απόδειξη της κοινωνικής σήψης που προκάλεσαν οι αιτίες αυτές, της εγκληματικότητας, της επέλασης των πιο σκοτεινών συμφερόντων,
- της ανεπάρκειας της δικαιοσύνης
- της απίστευτης αναλγησίας, κυνικότητας και αιμοδιψίας των μαζικών μέσων ενημέρωσης.
Η χώρα μας, υπογράφοντας και επικυρώνοντας με το νόμο 3727 το 2008 της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και τη σεξουαλική κακοποίηση (Σύμβαση του Λανθαρότε) (coe.int) υποτίθεται, ότι όφειλε ν’ αναπτύξει νομοθεσία για την ποινικοποίηση όλων των μορφών σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης παιδιών και να λάβει συγκεκριμένα μέτρα με σκοπό να δώσει προτεραιότητα στο υπέρτατο συμφέρον των παιδιών, σε τέσσερις τομείς με επί μέρους μέτρα, όπως ιδίως τα αναφερόμενα σε κάθε τομέα:
1. Πρόληψη
- Εκπαίδευση για παιδιά
- Πρόσληψη και έλεγχος
- Ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σεξουαλική κακοποίηση στον κύκλο εμπιστοσύνης
- Εξειδικευμένη εκπαίδευση
- Συμμετοχή των παιδιών, του ιδιωτικού τομέα, των μέσων ενημέρωσης και της κοινωνίας των πολιτών
- Προγράμματα ή μέτρα προληπτικής παρέμβασης
2.Προστασία:
- Αναφορά υποψίας για σεξουαλική κακοποίηση
- Βοήθεια και ειδική προστασία στα θύματα
3. Δίωξη:
- Το αδίκημα της σεξουαλικής κακοποίησης
- Εταιρική ευθύνη
- Επιβαρυντικές περιστάσεις
- Το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού
- Δικαιοσύνη φιλική προς τα παιδιά. Έχει ενδιαφέρον να γίνει αναφορά σε σχετικό δημοσίευμα, όπου ο δικηγόρος της μητέρας του θύματος ανέφερε σε δηλώσεις του ότι η ανακρίτρια έχει απαξιωτική συμπεριφορά απέναντι στο ανήλικο παιδί.
«Μου είπαν ότι το παιδί είναι σε πολύ κακή κατάσταση ψυχολογική. Γιατί έπρεπε να μπει σε αυτή την κατάσταση τρεις φορές στη διαδικασία. Και ενδεχομένως να χρειαστεί να ξαναμπεί και να ξαναμπεί. Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται έτσι. Το θύμα έχει μεταφέρει σε συγγενή της, πως στην ανάκριση που έγινε πριν δύο ημέρες που ήταν παιδοψυχολόγος και ανακρίτρια, η συμπεριφορά της ανακρίτριας δεν ήταν η ενδεδειγμένη. Ο τρόπος απέναντι στο θύμα ήταν απαξιωτικός. Μεσολάβησε ψυχολόγος και αστυνομικός για να γίνονται οι ερωτήσεις και τα πράγματα πιο ήρεμα. Το παιδί δεν είναι σε καλή κατάσταση. Όποιον και να βάλετε για έξι ώρες να καταθέτει στη ΓΑΔΑ, είναι τραγικό. Ενδεχομένως κάποια στιγμή αυτά έπρεπε να γίνονται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους και όχι ένα παιδί να δίνει καταθέσεις στη ΓΑΔΑ» σημείωσε ο δικηγόρος...
4. Προώθηση της εθνικής και διεθνούς συνεργασίας:
Η ανταπόκριση της χώρας μας περιορίστηκε στην τροποποίηση άρθρων της Ποινικής Δικονομίας και του Ποινικού Κώδικα. Οποιαδήποτε μέτρα στους τομείς που αναφέρθηκαν δεν έλαβε. Είναι ενδεικτικό το ότι δεν έχει ορίσει την έννοια του παιδιού, το φαινόμενο, ότι ελάχιστες υποθέσεις έφθασαν στα δικαστήρια, όπως και το περιεχόμενο των σχετικών εκθέσεων της Επιτροπής που παρακολουθεί την εφαρμογή της Σύμβασης για την Ελλάδα που υποβλήθηκαν το 2014.
- General overview questionnaire
- Thematic questionnaire "Sexual abuse of children in the circle of trust"
Η σύγκριση της χώρας μας σε σχέση με άλλες χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι απογοητευτική.
Λ.χ με τις επιδόσεις της Πορτογαλίας:
- Appendix 1: Sexual criminality against minors
- Appendix 2: Statistic data on crimes involving children
- Appendix 3: Criminal Code provisions relevant for the implementation of Art. 18 of the Lanzarote Convention
Η σύσταση CM/Rec(2018)7 της Επιτροπής Υπουργών προς τα κράτη μέλη σχετικά με κατευθυντήριες γραμμές για τον σεβασμό, την προστασία και την ικανοποίηση των δικαιωμάτων του παιδιού στο ψηφιακό περιβάλλον εξακολουθεί ν’ αγνοείται από τη χώρα μας παρά την εξαιρετική σημασία τους, όπως ταξινομούνται (Θεμελιώδεις αρχές και δικαιώματα, Ύψιστο συμφέρον του παιδιού, Ανάπτυξη των ικανοτήτων του παιδιού, Δικαίωμα στη μη διακριτική μεταχείριση, Δικαίωμα του παιδιού να εισακούεται, οι επιχειρησιακές αρχές και μέτρα για την εξασφάλιση του σεβασμού, της προστασίας και της ικανοποίησης των δικαιωμάτων του παιδιού στο ψηφιακό περιβάλλον, Πρόσβαση στο ψηφιακό περιβάλλον, Δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης και της πληροφόρησης, Συμμετοχή, δικαίωμα στην ενασχόληση με το παιχνίδι και δικαίωμα του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι, Ιδιωτική ζωή και προστασία δεδομένων, Δικαίωμα στην εκπαίδευση, Ψηφιακή γνώση, Εκπαιδευτικά προγράμματα και πόροι, το δικαίωμα προστασίας και ασφάλειας, Μέτρα για την αντιμετώπιση των κινδύνων στο ψηφιακό περιβάλλον, Μέτρα προστασίας και ευαισθητοποίησης, Μέτρα σχετικά με το υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, Μέσα αποκατάστασης),
Τα αδηφάγα μέσα ενημέρωσης εξαντλούνται σε νοσηρές περιγραφές και σε κυνήγι του περιεχομένου της δικογραφίας, απευθυνόμενα στα ταπεινότερα των ενστίκτων του αναγνωστικού ή θεάμονος κοινού, αντί να πρωτοστατούν στην ανάδειξη των προβλημάτων και την άσκηση της μέγιστης δυνατής πίεσης στην πολιτική ηγεσία, τόσο για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας, όσο και για την λήψη μέτρων που προσαρμόζονται στην ελληνική κοινωνία. Είναι χαρακτηριστικό, ότι αφότου ήλθε η εν λόγω περίπτωση στη δημοσιότητα δεν έχει γίνει οποιαδήποτε αναφορά στα Ηνωμένα Έθνη και την προστασία των παιδιών ή στην ως άνω Σύμβαση της Επιτροπής Υπουργών, ούτε αναλήφθηκε κάποια πρωτοβουλία για την υποβολή αναφοράς στην Επιτροπή Παρακολούθησης της Σύμβασης.
Η εφαρμογή της Σύμβασης παρακολουθείται από την Επιτροπή των Μερών της Σύμβασης (Επιτροπή Λανθαρότε), η οποία αξιολογεί την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική βία σε εθνικό επίπεδο με βάση τις πληροφορίες που παρέχονται από τις εθνικές αρχές και από άλλες πηγές. Η Επιτροπή Lanzarote λειτουργεί επίσης ως πλατφόρμα για τη συζήτηση και την προβολή των προκλήσεων που προκύπτουν και των παραδειγμάτων ορθής πρακτικής, ακολουθώντας Εσωτερικό κανονισμό , διαθέτοντας και εγκρίνοντας έγγραφα εργασίας, συντάσσοντας Αναφορές δραστηριότητας και συνεδριάζοντας περιοδικά.
Είναι επιτακτική πια η ανάγκη άμεσης ανάληψης πρωτοβουλιών για τη λήψη μέτρων. Μια αρχική βάση έρευνας μπορεί εξαιρετικά να υποστηριχθεί από τις δράσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πέραν άλλων με την άμεση εκκίνηση των εξής γύρων παρακολούθησης:
1ος γύρος παρακολούθησης: Προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση στον κύκλο εμπιστοσύνης