4.3.2022 Η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά των βασανιστηρίων δημοσιεύει έκθεση για τις φυλακές στην Ελλάδα
Η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας (CPT) δημοσίευσε σήμερα την έκθεση σχετικά με την ad hoc επίσκεψή της στην Ελλάδα, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 22 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου 2021, μαζί με την απάντηση των ελληνικών αρχών.
Κύριος στόχος της επίσκεψης ήταν να εξεταστεί η μεταχείριση των κρατουμένων και να εξεταστεί η πρόοδος που σημείωσαν οι αρχές στην εφαρμογή των συστάσεων της επιτροπής που διατυπώθηκαν τα τελευταία 10 χρόνια σχετικά με τον υπερπληθυσμό και τις κακές συνθήκες κράτησης, τη βία μεταξύ των κρατουμένων, τη σοβαρή υποστελέχωση και την ανεπαρκή παροχή υγειονομικής περίθαλψης. Για το σκοπό αυτό, η έκθεση περιγράφει τα κρίσιμα ευρήματα από επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στις Ανδρικές Φυλακές Κορυδαλλού, το μεγαλύτερο προφυλακιστέο της χώρας, και στις Φυλακές Νιγρίτας καθώς και στις φυλακές των νησιών Χίου, Κέρκυρας και Κω.
Η ΕΠΒ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι πάρα πολλοί κρατούμενοι στην Ελλάδα εξακολουθούν να κρατούνται σε συνθήκες που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπειά τους. Η ΕΟΚΕ καλεί τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ότι οι φυλακές θα απομακρυνθούν από την απλή αποθήκευση ατόμων σε υπερπλήρεις, επικίνδυνες και κακές συνθήκες χωρίς σκόπιμες δραστηριότητες σε χώρους που προσφέρουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και που προετοιμάζουν τα άτομα για επανένταξη στην κοινότητα μετά την απελευθέρωσή τους. Επιπλέον, οι ελληνικές αρχές πρέπει να επενδύσουν σε επαρκές και ικανό προσωπικό για τη διαχείριση των φυλακών και να παράσχουν την απαιτούμενη υποστήριξη στα άτομα που κρατούνται στις φυλακές.
Η CPT διαπίστωσε ότι η θεραπεία των ασθενών στο Κέντρο Υγείας των Φυλακών Κορυδαλλού είχε βελτιωθεί κυρίως λόγω του χαμηλότερου αριθμού ασθενών και των υψηλότερων επιπέδων στελέχωσης. Από την άλλη, μια στοχευμένη επίσκεψη στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Φυλακών Κορυδαλλού αποκάλυψε ένα ίδρυμα που έχει παραμεληθεί τόσο πολύ που δεν ήταν σε θέση να παρέχει την κατάλληλη φροντίδα στους ασθενείς του. H έκθεση επικρίνει επίσης τον τρόπο με τον οποίο διενεργούνται οι νεκροψίες και την έλλειψη ενδελεχών ερευνών για τους θανάτους υπό κράτηση.
Επιπλέον, ενώ η έκθεση σημειώνει κάποια πρόοδο στη μεταχείριση των ατόμων που κρατούνται στο Κέντρο Μεταφοράς Κρατουμένων στην Αθήνα, η CPT είναι και πάλι ιδιαίτερα επικριτική για τις συνθήκες υπό τις οποίες οι κρατούμενοι μεταφέρονται σε όλη τη χώρα από την Ελληνική Αστυνομία.
Στην απάντησή τους, οι ελληνικές αρχές παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που ελήφθησαν για την εφαρμογή των συστάσεων που διατυπώνονται στην έκθεση της ΕΠΒ. Ειδικότερα, καταρτίζεται αναθεωρημένο στρατηγικό σχέδιο για το σωφρονιστικό σύστημα, το οποίο λαμβάνει υπόψη τις προτάσεις της ΕΠΒ.
Την απάντηση αυτή, ας αξιολογήσει ο αναγνώστης της είδησης σε συνδυασμό με ένα χρονικό της πολιτικής στην Ελλάδα για το ζήτημα της κατάστασης στον τομέα της ψυχικής υγείας στις φυλακές.
Διαβάστε την έκθεση στα αγγλικά, στα ελληνικά
Post a comment